Proiectarea construcţiei reprezintă o fază foarte importantă în realizarea unei clădiri, deoarece dictează siguranţa în exploatare, estetica, funcţionalitatea şi durabilitatea, precum şi costurile finale ale acesteia. Totuşi, costul proiectării variază între 3 şi 6% din preţul total al investiţiei. Prin urmare, alegerea unei asistenţe tehnice profesioniste este vitală pentru asigurarea calităţii construcţiei.
Compania STRUCTURAL CAD oferă servicii profesionale complete în domeniul construcţiilor civile, industriale şi agricole.
Aspecte de natura legala. Pentru inceperea construirii unei cladiri este necesara detinerea autorizţiei de construire. Aceasta se elibereaza de catre primaria pe raza careia este incadrat terenul ales si se obtine pe baza documentatiei tehnice pentru obtinerea autorizatie de construire (DTAC) a diverselor avize si a actului de proprietete. DTAC este elaborata de catre un grup de proiectanti de diferite specializarii (arhitectura, rezistenta, instalatii). Realizarea constructiei fara autorizatie conduce la imposibilitatea intabularii acesteia in cartea funciara, amenzi consistente si la necesitatea expertizarii si reproiectarii aceasteia. Consturile acestora din urma depasec cu mult costul unui proiect obisnuit, iar in caz ca se constanta abateri majore se poate impune demolarea constructiei existente. De asemenea pe langa DTAC executia lucrarilor nu se poate face in lipsa proiectului tehnic (Pth), a documentatiei tehnice şi a detaliilor de execuţie (DTDE). Aceasta este realizata de catre proiectantul structurist (de rezistenta) si lipsa acesteia poate conduce masuri similare ca in cazul lipsei autorizatiei de construire.
Aspecte legate de calitatea si eficenta economica a constructiei. Prin contractarea unor proiectanti de specialitate cu cunostinte tehnice in domeniu creste siguranta in exploatare a cladirii si se reduce riscul de aparitiei a unor deteriorari ce pot aparea dupa finalizarea acesteia. Aceste degradari pot conduce la pagube materiale importante deoarece de regula afecteaza irevesibil finisajele, instalatiile si alte bunuri. De asemnea prin realizarea unui proiect complet premargator demararii lucrarilor se cunosc de la incept cantitatile de materiale si necesarul de lucrari si prin urmare avem o estimare exacta a costului final al investitiei. Astfel se evita cheltuieli aditionale cauzate de pretentii nejustificate din partea constructorului.
Proiectele de consolidare ale constructiilor prezinta de regula un grad de complexitate mai ridicat decat in cazul realizarii unor structuri noi de amploare similara. Este necesara astfel introducerea unor etape suplimentarea in procesele de autorizare, proiectare si executie precum si adoptarea unor solutii tehnice particulare pentru aceste tipuri de lucrari. In functie de perioada in care a fost realizata,de valoarea istorica si culturala a cladirii se pot impune conditii de prezervare sau restaurare completa al unor anumite elemente (fatade, scari etc.). De asemenea este necesara obtinerea unor avize si acorduri suplimentare fata de cazul cladirilor noi realizate (ministerul culturii, comisia de monumente).
Inainte de inceperea proiectarii si determinarii solutilor tehnice este necesara efectuarea unor studii si expertize. Acestea sunt efectuate de catre experti tehnici atestati care vor analiza starea de degradare a structurii si a materialelor componente pe baza probelor prelevate, a stadiului de cunoastere in domeniu din perioada realizarii constructiei si eventual a planurilor initiale daca aceste mai exista. Pe baza informatiilor astfel obtinute se verifica modul in care structura corespunde reglementarilor tehnice in vigoare in noile conditii de exploatare si se detrmina astfel masurile ce trebuie luate pentru consolidarea acesteia.